Звернення Відділу душпастирства спорту УГКЦ до всіх друзів Святого Миколая

Дорогі друзі!

Спорт, як явище в сучасній цивілізації відіграє далеко не останню роль у формуванні людської особистості. Світовий досвід показує значне зростання зацікавленням спортом, формування окремого пласту навколоспортивної культури та етики. Різні види спорту вносять свій неповторний вклад у процеси поведінки та особистісне зростання дитини, молодої людини і літніх людей. Далеко не маргінальну роль відведено спорту і в Церкві, яка ніколи не була осторонь усіх явищ, які мають місце у суспільстві. Спортивні табори, парафіяльні секції, турніри між священиками, монахами чи семінаристами, змагання парафіяльної молоді, створення окремих відділів та комісій, які займаються душпастирюванням спорту, виявляє той непідробний інтерес, який має Католицька Церква до всього, що відбувається у спортивному середовищі.

            Кожен, хто має за плечима немалий досвід заняттям спортом, організації турнірів, секцій та спортивних таборів, може засвідчити той позитивний вплив, який має спорт на формування особистості. На жаль, багато батьків, вчителів, а також і священиків, недооцінюють цього і надають мало ваги займанню спортом дітей та молоді, як виховному процесу. Загальний стан здоров’я наших дітей та молоді значно погіршився. І замість того, щоб заохочувати до занять спортом, щораз голосніше звучать голоси тих, що є за відміну уроків фізкультури у школі. Це явно суперечить світовому досвіду інших країн, які дбають про здоров’я своїх дітей. Такі ініціативи можуть принести непоправну шкоду нашому підростаючому поколінню. Є великі сподівання на розуміння тих, хто відповідальні за прийняття рішень в галузі освіти і виховання, щоб взяти курс на оздоровлення, пропагування спорту і запобігання різним негативним явищам. Про одне з таких явищ буде йтися далі.

Всі ми зараз входимо в час приготування до свята Миколая, свята християнського милосердя і радості. 19 грудня чимало дітей, а також і дорослих заглянуть під свої подушки, щоб знайти такі очікувані подарунки. Для більшості дітей це буде велике родинне свято. Але багато є також тих дітей, які точно знатимуть, що поруч не буде батьків, з якими вони можуть розділити свою радість, похвалитися подарунками чи які будуть поруч тоді, як вони розпакують нову машину, ляльку чи гру. І це невимовно гнітить – знати, що в нашій державі є тисячі дітей, позбавлених родинного тепла, від яких відмовилися батьки або відійшли до вічності. Чимало батьків, волонтерів, організацій і людей доброї волі щиро хочуть цього особливого дня принести радість своїм дітям, дітям-сиротам, літнім людям, забуваючи про те, що подарунки можуть мати як позитивний, так і негативний вплив. Наші діти чекають від святого Миколая подарунків, пишуть до нього листи, моляться. У списку їх побажань є смартфони, планшети, іграшки, цукерки і багато іншого. Чи вартує сліпо виконувати всі побажання? Перед тим, як статися помічниками св. Миколая і вирішити придбати подарунки, потрібно застановитися, що, до прикладу, солодощі можуть принести окрім радості, також і шкоду. Десятки людей чи організацій в цей день дарують десятки, сотні кілограмів цукерок, печива тощо. Чи це є корисно дітям? Не варто взагалі від цього відмовлятися, але точно потрібно зменшити кількість смаколиків. Натомість, пропонується обдарувати дітей чимось більш корисним: фруктами, одягом, літературою, а особливо спортивним приладдям. Чому б, наприклад, не подарувати дітям абонементи в басейн чи спортзал, м’ячі, тенісні ракетки, лижі, санчата, настільні ігри тощо. Цього бракує майже всім дітям. Привчити дітей змалку вести здоровий спосіб життя і оберегти дітей від шкідливих звичок та нахилів є першочерговим завданням батьків та вихователів. Тому, скористаємося з нагоди зробити добро, справжнє добро, яке може мати далекосяжні та позитивні наслідки. Важливо, щоб подарунки від святого Миколая додавали дітям ентузіазму та бажання займатися тим чи іншим видом спорту.

За один рік такою загально-церковною акцією важко щось змінити на рівні всієї держави. Але якщо спільними зусиллями ми змінимо тенденції обдаровувати дітей тим, що може принести шкоду, а звернемо увагу на здоровий спосіб життя, це буде виявом справжньої християнської відповідальності, кроком до реалізації чийогось покликання, інструментом для всестороннього духовного та фізичного розвитку наших дітей та молоді.

Нехай святий Миколай подбає про кожного потребуючого у нашій країні  через наші руки та серце!  Обдарує родинним теплом і радістю у сам день свята, коли знаходять своє сповнення тисячі молитов та побажань. Станьмося того дня всі дітьми Божими, носіями християнських чеснот і дарів Святого Духа, які принесуть слова вдячності Господу Богу за все, що ми від нього отримуємо кожного дня нашого життя!

О. Олег Кобель

Голова Відділу душпастирства спорту УГКЦ