Де шукати рецепт здоров’я?

Твоє щастя залежить від тебе, твій успіх залежить від тебе. Часто чуємо такі мотиваційні твердження. Продовжуючи цей ланцюжок, можемо узагальнити: усе «твоє» залежить від твого здоров’я, точніше від того, як ти його бережеш

Без сумніву, здоров’я людини – то не лише запорука нормального життя, а й насамперед великий Божий дарунок. І Господь не вимагає подяки за нього, а люблячи просить людину берегти його.

Сьогодення живе за законами тотальної ринкової глобалізації – все продається і купується. Найцінніші особистісні речі часто стають основою для потужних комерційних проектів. На здоров’ї і всьому, що з ним пов’язано, на жаль, маніпулюють найбільше.

Неважко прогледіти також тенденцію до поширення найрізноманітніших технік і практик, модно овіяних «традиціями сходу» як знаком якості. Серед такого різноманіття сучасникові важко не «підсісти» на черговий, чітко продуманий у ринкових цілях інформаційний допінг.

Постає логічне запитання: якщо ці численні практики, медитації тощо прийшли до нас зі сходу і майже всі вони тісно пов’язані з конкретними релігіями, то як бути християнину? Глибочінь християнської традиції своїм корінням також сягає сходу. Невже Біблія нічого не говорить про здоров’я?

Все-таки говорить. Зокрема нещодавно – устами о. Івана Січкарика у рамках циклу відкритих лекцій «Біблійний вимір здоров’я». «Людське життя – постійне навчання», – так було розпочато першу лекцію. Біблія допомагає нам вчитися, розвиватися.

Невже Біблія нічого не говорить про здоров’я?

Але тут не знайдемо конкретних рецептів чи технік. «Біблія показує нам, як людина має себе поводити.» – каже о.Іван і додає: – «Хвороби стосуються не лише грішних, а й праведних». Зрозуміло, що для розуміння усього тлумачення проблеми здоров’я слід бути обізнаним бодай із засадничими поняттями біблійних наук – отець намагався розставити потрібні акценти. Біблія – це зовсім не однозначна книга, є різні рівні розуміння біблійних текстів, писаних авторами конкретного історичного часу і простору, які сьогодні зрозуміти важко. Це потребує пояснення. Найважливіше – уміти слухати, уміти вчитуватися в текст і розуміти, що Бог хоче ним промовити. «Боже слово, – продовжує отець, – відновлює цілу людину». Єврейська мова найкраще демонструє спосіб мислення євреїв категоріями цілісності: для них не існувало розполовинення на душу і тіло. Вислів «молитися серцем» єврей розумів не інакше, як змобілізувати всі свої духовні і фізичні сили, все своє єство. У текстах Біблії знайдемо багато описів хворіб, знаних тоді. Різним було їх походження – це і покарання за гріхи, це і вплив демонських сил, це і допуст Божий задля спасіння. Кожен конкретний випадок чогось вчить, виявляючи певну грань Божого задуму.

Найважливіше, як підмітив о. Іван Січкарик, це пам’ятати і усвідомлювати цінність свого тіла і міру відповідальності за нього – за образ і подобу Божу у кожному з нас.

Безперечно, складно осягнути широту проблем та нюансів, порушених під час читання лекцій – ефективніше їх відвідати.

Без сумніву, здоров’я людини – то не лише запорука нормального життя, а й, насамперед, великий Божий дарунок

ДивенСвіт попросив о. Івана висловити свою думку щодо драстичної зараз теми анорексії та ожиріння. Чи є ці проблеми гріхом, а чи медичною проблемою?

«Це залежно від ситуації. Знаєте, я бачив людей в Америці, які були страшенно повні, не знаю навіть, як вони ходять. Я бачив, як і що вони їли – кока-кола, печиво перед телевізором; під’їжджаємо під МакДональдз, робимо замовлення, п’ятдесят метрів об’їхали і забираємо замовлення. Ніякого руху! Та зарядка, та активність. А випадок під час мирування, коли моя рука діткнулась чола і просто «потонула» в ньому! Я розумію, що є вплив середовища, ті чи інші умови, але має бути міра. Церква допомагає у цьому – встановлює піст, це ж благодатний час очиститися і дисциплінуватися. Є різні випадки захворювань, якими людина не здатна керувати, але багато й тих, які допускає через свою нестриманість, непоміркованість. А це є гріх, наслідки якого руйнівні. Тому в будь-якому разі – міра і відповідальність за себе як за образ і подобу Божу».

Тетяна Трачук

Фото: recoveryranch.com, ekolady.com, apteka-puls

Сайт “ДивенСвіт”